Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól szczypta
potrzebne akcesoria kuchenne papier do pieczenia

Krem jagodowy

jagody 3/4 szkl
cukier 2 łyżki
jogurt naturalny 150 ml
galaretka 1 jagodowa lub owoce leśne
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Krem śmietankowy

jagody 3/4 szkl
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat ły,zeczki łyżeczki

Lista składników

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jagodami

1. Biszkopt :
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy , aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i gładka.
Dodajemy wodę i żółtka, chwilę miksujemy.
Wyłączamy mikser , dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu wlewamy olej.
Ciasto rozprowadzamy cienko na papierze do pieczenia na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (43x33).
Pieczemy w temperaturze 175*C przez 12-15 minut.
Wyjmujemy od razu na ściereczkę, papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
2. Krem jagodowy :
Jagody dokładnie myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Miksujemy blenderem razem z cukrem i jogurtem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy (ma być prawie tężejąca).
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami letniej wody i po chwili wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści.
Do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i żelatynę, łączymy ze sobą i wstawiam na chwilę do lodówki.
Gdy zacznie gęstnieć, smarujemy biszkopt.
3. Gdy krem jagodowy gęstnieje, szybko ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w taki sam sposób jak do kremu jagodowego.
Jagody umyte, i osuszone dodajemy do śmietany, mieszamy łyżką .
Krem wykładamy na posmarowany biszkopt i zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki , aby stężała.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 28.06.2017 11:39
super deser
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:48
i herbatka do tego,i jest pysznie :)
cukiereczek 27.06.2017 18:31
Wygląda tak ładnie
Janina 27.06.2017 17:04
Fajny efekt w smaku i w podaniu;))
anka1988 27.06.2017 15:37
super ciasto, takie lubię na szybko i smacznie
katarzynka455 27.06.2017 15:01
pyyysznaaaa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak