Rolada z jagodami

Rolada z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    papier do pieczenia

Krem jagodowy

  • jagody

    3/4 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • galaretka

    1 jagodowa lub owoce leśne
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Krem śmietankowy

  • jagody

    3/4 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    330 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    ły,zeczki łyżeczki

Lista składników

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolada z jagodami

1. Biszkopt :
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy , aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i gładka.
Dodajemy wodę i żółtka, chwilę miksujemy.
Wyłączamy mikser , dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu wlewamy olej.
Ciasto rozprowadzamy cienko na papierze do pieczenia na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (43x33).
Pieczemy w temperaturze 175*C przez 12-15 minut.
Wyjmujemy od razu na ściereczkę, papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
2. Krem jagodowy :
Jagody dokładnie myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Miksujemy blenderem razem z cukrem i jogurtem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy (ma być prawie tężejąca).
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami letniej wody i po chwili wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści.
Do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i żelatynę, łączymy ze sobą i wstawiam na chwilę do lodówki.
Gdy zacznie gęstnieć, smarujemy biszkopt.
3. Gdy krem jagodowy gęstnieje, szybko ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w taki sam sposób jak do kremu jagodowego.
Jagody umyte, i osuszone dodajemy do śmietany, mieszamy łyżką .
Krem wykładamy na posmarowany biszkopt i zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki , aby stężała.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Grazyna0211 28.06.2017 11:39
super deser
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:48
i herbatka do tego,i jest pysznie :)
cukiereczek 27.06.2017 18:31
Wygląda tak ładnie
Janina 27.06.2017 17:04
Fajny efekt w smaku i w podaniu;))
anka1988 27.06.2017 15:37
super ciasto, takie lubię na szybko i smacznie
katarzynka455 27.06.2017 15:01
pyyysznaaaa:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat