Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
cukier
4 łyżki -
mąka tortowa
4 łyżki -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
woda
1 łyżka -
olej
2 łyżki -
sól
szczypta -
potrzebne akcesoria kuchenne
papier do pieczenia
Krem jagodowy
-
jagody
3/4 szkl -
cukier
2 łyżki -
jogurt naturalny
150 ml -
galaretka
1 jagodowa lub owoce leśne -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Krem śmietankowy
-
jagody
3/4 szkl -
cukier puder
2 łyżki -
śmietana 30%
330 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
ły,zeczki łyżeczki
Lista składników
-
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Rolada z jagodami
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy , aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i gładka.
Dodajemy wodę i żółtka, chwilę miksujemy.
Wyłączamy mikser , dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu wlewamy olej.
Ciasto rozprowadzamy cienko na papierze do pieczenia na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (43x33).
Pieczemy w temperaturze 175*C przez 12-15 minut.
Wyjmujemy od razu na ściereczkę, papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
2. Krem jagodowy :
Jagody dokładnie myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Miksujemy blenderem razem z cukrem i jogurtem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy (ma być prawie tężejąca).
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami letniej wody i po chwili wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści.
Do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i żelatynę, łączymy ze sobą i wstawiam na chwilę do lodówki.
Gdy zacznie gęstnieć, smarujemy biszkopt.
3. Gdy krem jagodowy gęstnieje, szybko ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w taki sam sposób jak do kremu jagodowego.
Jagody umyte, i osuszone dodajemy do śmietany, mieszamy łyżką .
Krem wykładamy na posmarowany biszkopt i zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki , aby stężała.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (6)