Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jagodami
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy , aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i gładka.
Dodajemy wodę i żółtka, chwilę miksujemy.
Wyłączamy mikser , dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu wlewamy olej.
Ciasto rozprowadzamy cienko na papierze do pieczenia na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (43x33).
Pieczemy w temperaturze 175*C przez 12-15 minut.
Wyjmujemy od razu na ściereczkę, papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
2. Krem jagodowy :
Jagody dokładnie myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Miksujemy blenderem razem z cukrem i jogurtem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy (ma być prawie tężejąca).
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami letniej wody i po chwili wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści.
Do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i żelatynę, łączymy ze sobą i wstawiam na chwilę do lodówki.
Gdy zacznie gęstnieć, smarujemy biszkopt.
3. Gdy krem jagodowy gęstnieje, szybko ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w taki sam sposób jak do kremu jagodowego.
Jagody umyte, i osuszone dodajemy do śmietany, mieszamy łyżką .
Krem wykładamy na posmarowany biszkopt i zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki , aby stężała.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.