Rolada z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    3 łyżki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1/2 torebki
  • dżem jagodowy

    2 łyżki
  • jagody

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Białka oddzielic od żółtek, ubic je na sztywną pianę, dodac żółtka, wsypac przesianą mąkę z proszkiem do piecz. Całośc lekko wymieszac. Wylac na blache wyłożoną pergaminem, piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po ubieczeniu zwinąc ciasto z czystą (troszke nawilżoną) ściereczką.
Masa: Galaretkę rozpuścic w 1/3 szklanki wody, wstawic do lodówki. Śmietanę ubic, pod koniec ubijania dodac cukier waniliowy oraz cukier puder i tężejącą galaretkę.
Biszkopt rozwinąc, posmarowac podgrzanym dżemem. Ułozyc na nim jagody, a na nie rozsmarowac masę. Ciasto zwinąc. Po wierzchu roladę także można przesmarowac śmietaną.
Ciasto wstawic do lodowki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona56 02.10.2012 10:57
świetnie wygląda i smakuje
Magula 02.10.2012 08:54
wygląda bardzo smakowicie
Katarzyna47 01.10.2012 22:56
Śliczna i pewno smaczna.
adelajda 01.10.2012 21:26
z jagodami super !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat