Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 8 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
galaretka brzoskwiniowa 1/2 torebki
dżem jagodowy 2 łyżki
jagody 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jagodami

Ciasto: Białka oddzielic od żółtek, ubic je na sztywną pianę, dodac żółtka, wsypac przesianą mąkę z proszkiem do piecz. Całośc lekko wymieszac. Wylac na blache wyłożoną pergaminem, piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po ubieczeniu zwinąc ciasto z czystą (troszke nawilżoną) ściereczką.
Masa: Galaretkę rozpuścic w 1/3 szklanki wody, wstawic do lodówki. Śmietanę ubic, pod koniec ubijania dodac cukier waniliowy oraz cukier puder i tężejącą galaretkę.
Biszkopt rozwinąc, posmarowac podgrzanym dżemem. Ułozyc na nim jagody, a na nie rozsmarowac masę. Ciasto zwinąc. Po wierzchu roladę także można przesmarowac śmietaną.
Ciasto wstawic do lodowki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 02.10.2012 10:57
świetnie wygląda i smakuje
Magula 02.10.2012 08:54
wygląda bardzo smakowicie
Katarzyna47 01.10.2012 22:56
Śliczna i pewno smaczna.
adelajda 01.10.2012 21:26
z jagodami super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak