Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
cynamon 2 łyżeczki
jabłka 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 40x36cm ), posypujemy cynamonem.

Białka z solą ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Kiedy będą sztywne dodajemy po żółtku, aż do ich wykorzystania. Miksujemy na niskich obrotach.

Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na jabłka, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 20 minut.

Upieczone ciasto od razu, jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę, tak by jabłka znajdowały się na górze. Zdejmujemy papier, zwijamy ciasno tworząc roladę i zostawiamy tak w ściereczce aż do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 25.08.2016 00:16
bardzo dobra:-)
halina17 18.08.2016 21:16
Dobra rolada.
wwwiolka 18.08.2016 20:25
Bardzo fajny przepis.
iziona 18.08.2016 20:04
Uwielbiam :)
noninka77 18.08.2016 19:42
Dla mnie w sam raz :)
MAR3STA 18.08.2016 19:33
Z chęcią bym taką zjadła
Ewelina1991 18.08.2016 19:04
prosta, fajna rolada
Wiesława1 18.08.2016 18:30
Świetna propozycja
KORAL 18.08.2016 15:48
rolada wygląda perfekcyjnie
Agnieszka-87-25 18.08.2016 15:28
taka prosta
benka 18.08.2016 13:57
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak