Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami
Przygotowanym ciastem zalać jabłka i równo rozsmarować
, blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st i piec z funkcją termoobieg około 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika przykryć ściereczką i odwrócić do góry dnem najlepiej przy pomocy drugiej blaszki lub deski, ostrożnie zdjąć papier i przy pomocy ściereczki zwinąć roladę odstawić razem ze ściereczką do wystudzenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem choć następnym razem ja poleję je lukrem myślę, ze będzie pasował idealnie.