Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
6 sztuk -
mąka tortowa
1 szklanka -
cukier
5 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
jabłka
1 kg -
skórka pomarańczowa kandyzowana
5 łyżek -
rodzynki
5 dag -
cynamon
Przepis i sposób przygotowania Rolada z jabłkami
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami
Przygotowanym ciastem zalać jabłka i równo rozsmarować
, blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st i piec z funkcją termoobieg około 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika przykryć ściereczką i odwrócić do góry dnem najlepiej przy pomocy drugiej blaszki lub deski, ostrożnie zdjąć papier i przy pomocy ściereczki zwinąć roladę odstawić razem ze ściereczką do wystudzenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem choć następnym razem ja poleję je lukrem myślę, ze będzie pasował idealnie.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)