Rolada z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • cukier puder

    5 łyżek
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Polewa:

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i lekko ubijamy. Żółtka lekko roztrzepujemy i delikatnie dodajemy do białek z cukrem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, żeby było w niej dużo powietrza. Mąkę z jajkami lekko mieszamy. Na dużej płaskiej formie (najlepiej takiej piekarnikowej) układamy papier do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. Ciasto wylewamy na formę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika - gazowy ok 20 min, elektryczny na ok 10 min. Ciepłe ciasto rolujemy i owijamy w ściereczkę, chwilę odparowuje (ok 2-3 min). Masujemy lekko żeby papier się odkleił. Rozwijamy, zdejmujemy papier i zawijamy samo ciasto na ok 5 min. Rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy roladę i polewamy dowolną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 23.12.2013 17:34
świetna rolada
olkaaa 31.05.2013 12:17
bardzo lubię
sara1 06.01.2013 00:00
pyszna słodkość
Norgiusz 30.12.2012 19:13
fantastyczna
barbara11561 28.11.2012 15:49
pyszniutko wygląda:)
Krystyna32 08.11.2012 11:08
super
aleksandra16 01.10.2012 17:28
ciekawy przepis
Katarzyna59 19.08.2012 18:20
smaczniutka
Grazyna0211 12.08.2012 18:07
super ciasto
Piotr-21 17.06.2012 18:59
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat