Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masa
kisiel truskawkowy 3 sztuki
woda 1 litr
jabłka 4 sztuki
cukier 2 łyżki
DODATKOWO:
mleko 200 ml
galarretka truskawkowa 1 opakowanie
wiórki kokosowe
bita śmietana 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami

BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka i mieszać na bardzo wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i dodać do masy, mieszając łyżką. Tak powstałe ciasto włożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i piec w 180 st. przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ciasto wyłożyć z brytfanny i jeszcze ciepłe zwinąć w wilgotną ściereczkę. MASA: Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, dodać cukier i podsmażyć ok. 5 minut. Kisiele ugotować w litrze wody. Przygotowanymi kisielami zalać jabłka. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. DALEJ: Biszkopta rozwinąć, wyłożyć na niego masę i znowu zwinąć. Włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć z lodówki. Bitą śmietanę śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Wyłożyć na roladę. Posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.11.2013 23:22
uwielbiam takie roladki
Juleczka20 29.09.2012 15:58
pycha
elzbietar64 05.06.2012 23:37
ale bym taką zjadła
maciek7 09.02.2012 20:45
super
Agnieszka_B 29.10.2011 06:30
Prezentuje się przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak