Rolada z indyka z wiśniami i sosem kiwi.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser mascarpone

    25 dag
  • wiśnie bez pestek

    25 dag
  • brandy

    50 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • indyk

    1,2 kg
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drylowane wiśnie namoczyć przez około ½ godziny w brandy.
Pierś z indyka przeciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Płat rozłożyć na blacie ( najlepszy jest blat marmurowy), i rozklepać przez folię spożywczą, formując prostokąt.
Wiśnie odsączyć na sitku ( sok z wiśni wymieszany z brandy i wypić na moje zdrowie ).
Pierś oprószyć solą i pieprzem.
Wiśnie wymieszać z mascarpone i rozsmarować na 2/3 piersi. Teraz należy serek posypać na całej powierzchni żelatyną. To taki mały trick kucharski, mamy pewność, że wiśnie nie będą się wysypywać z rolady.
Zwinąć i obwiązać nicią kucharską.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 oC piekarniku 1godzinę. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu zlać wytworzony podczas pieczenia płyn, a roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.

Sos z kiwi:
10 dkg mascarpone
3 szt kiwi
2 łyżki miodu
5 cienkich plasterków korzenia imbiru
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić.

Oczywiście, jeżeli chcemy zjeść roladę na gorąco, to przedłużamy czas pieczenia do 80 – 90 minut.
Dajemy 10 minut czasu, żeby rolada odpoczęła, kroimy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 30.05.2017 23:35
Rewelacyjny pomysł
jasiek 02.05.2014 22:48
dobre mięsko
elka72 15.10.2013 20:24
Pięknie wygląda,aż chce się zjeść:)
Gabi44 14.10.2013 20:29
Bardzo ciekawe połączenie smakowe ,mięsko ,wiśnie i ten sos z kiwi.Cudo.
ao_12 14.10.2013 19:58
lubię połączenia owoców i mięsa, ta rolada wygląda przepysznie
IZABELA29 14.10.2013 15:33
super mięsko
wyattearp 14.10.2013 14:30
pyszne roladki
joanna30 14.10.2013 12:07
Z wisniami jeszcze nie próbowałam ale wyglada pysznie :)
Megg 14.10.2013 11:32
rewelacyjna rolada
Michał2 14.10.2013 10:51
apetycznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat