Rolada z galaretkami i śmietaną kremówką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rolady nie są moją specjalnością, ale mam nadzieję, że pomału się do nich przekonam ;)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt:

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki

Składniki na masę:

  • śmietana kremówka

    400 mililitrów
  • cukier puder

    1 szczypta
  • żelatyna deserowa

    3 łyżeczki

Składniki dodatkowe:

  • galaretka

    2 opakowania
  • cukier puder do posypania

    1 szczypta
  • powidła śliwkowe

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a później przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko - najlepiej łyżką drewnianą, dodając w międzyczasie 2 łyżki oleju.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę kładziemy na czystej ściereczce. Zdejmujemy papier do pieczenia i pomagając sobie ściereczką zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Masa:

Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance wody. Zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w kwadraty/prostokąty.

Śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Dla pewności dodajemy żelatynę (rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas dodać do śmietany). Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy - najlepiej łyżką.

Gdy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, smarujemy odrobiną powidła śliwkowego i wykładamy uprzednio przygotowaną masę. Zwijamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 21:42
Delikatny, a przy tym efektowny deser. Dobry pomysł.
natsko1993 05.02.2019 12:40
Oj, zgadzam się w 100% :)
Babeczka35 08.01.2019 08:45
Moje smaki taka rolada. Pysznie i kolorowo. Podoba mi się.
natsko1993 05.02.2019 12:40
Dziękuję! :)
bietka 07.01.2019 20:12
Wygląda smakowicie, na pewno się do nich przekonasz : )
natsko1993 05.02.2019 12:39
<3 dziękuję
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:22
Cierpliwości ,rolada na pewno była bardzo smaczna. Nie martw się ja też myślę, że po woli krok po kroczku się wprawimy bo mnie też za bardzo nie wychodzą rolady itp.....;)
natsko1993 05.02.2019 12:39
Chciałabym, aby kiedyś wyszła idealna i będę nad tym pracować ;) pozdrawiam serdecznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat