Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczna alternatywa wykorzystania cukinii. Nie tylko placki ziemniaczane lub zapiekana z mięsem cukinia posmakuje na drugie śniadanie, ale ta rolada jest wyjątkowa.

Składniki:

Rolada z cukinii:

cukinia 2 sztuki
pomidory suszone 4 sztuki
żółty ser 10 dag
jajko 6 sztuk
majonez 1 duża łyż.
piersi z kurczaka 1 sztuka
mąka 2 duże łyż.
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Później odcisnąć z niej sok, jaki puściła. W misce rozbić widelcem jajka, dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone, mąkę, majonez, cukinię i starty na tarce ser żółty, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 st. C. W tym czasie pierś z kurczaka pokroić na większe plastry, doprawić solą i przyprawą do kurczaka. Upieczone ciasto cukiniowe oddzielić od papieru do pieczenia, ułożyć na nim pierś z kurczaka i zwinąć ciasno w roladę. Następnie tak przygotowaną roladę ponownie zawinąć w papier, wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia, kroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak