Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z cukinią.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 50 dag
szynka wieprzowa 50 dag
cebula 2 szt
bułka 1 szt
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól
pieprz
cukinia 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z cukinią.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% .
Z cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę papryką.
Rozłożyć na stole rękaw do pieczenia. Wykorzystuję do tego rękaw z folii, który przecinam i w ten sposób mam duży płat folii.
Na folii rozłożyć mięso, utworzyć kształt prostokąta. Na mięso położyć cukinię nafaszerowaną mięsem i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.
Rulon związać na końcach nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.12.2014 11:47
wygląda super :)
VioletoweKucharzenie 09.12.2014 08:02
jakie piękne biedroneczki:-)
Anna169Hosz 08.12.2014 19:26
Robię podobna roladę - uwielbiam ten dodatek cukinii w środku!
Bernadeta1 08.12.2014 17:41
Prawdziwe arcydzieło kulinarne ! !
luna76 08.12.2014 16:17
bardzo oryginalne danie :)
Gabi44 08.12.2014 14:53
Efektowna i na pewno smaczna. Twoją radę z dodaniem śmietany wykorzystałam już wcześniej,sprawdziła się.
RenataZ-et 08.12.2014 12:24
Pyszne roladki
wwwiolka 08.12.2014 11:43
Bardzo fajny przepis.
pajbek 08.12.2014 11:36
Piękne i smaczne :-)
Mniam 08.12.2014 11:30
Piękne oczko :) Też sama mielę mięso, bo w tym gotowym to nie powiem co siedzi. Śmietany nigdy nie dodawałam, ale przy najbliższej okazji spróbuję.
bietka 08.12.2014 11:20
rolada wygląda bardzo smakowicie :)
Gracer 08.12.2014 11:06
pysznie i efektownie
Pietruszka 08.12.2014 10:45
wygląda pysznie
Rysia 08.12.2014 10:43
Dzieci będą jadły z apetytem na pewno.
R'n'G Kitchen 08.12.2014 10:30
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak