Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z budyniem i dżemem z czarnej porzeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Krem:
dżem z czarnej porzeczki kilka łyżek
budyń waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z budyniem i dżemem z czarnej porzeczki

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru pudru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przyrządzam budyń dodając trochę mniej mleka, niż na opakowaniu. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje dżemem z czarnych porzeczek i przestudzonym budyniem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem i zwijam roladę folią przezroczystą(aby krem nie wyciekł). Wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 01.03.2013 22:43
bardzo smaczna,jakby ją jeszcze ładnie ozdobić cieszyłaby też oko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak