Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z borówkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta
Nadzienie:
śmietanka kremowa 400 ml
borówkowy mus 1/2-3/4 szklanki
cukier puder 2-3 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
DODATKOWO:
mleko 1 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 0,5 kostki
Do dekoracji:
masa budyniowa
masa

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z borówkami

BISZKOPT (blaszka 24x36cm)

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dokładamy stopniowo cukier. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Dokładamy olej. Całość mieszamy delikatnie z mąką i proszkiem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min.

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady.

NADZIENIE:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy mus owocowy oraz cukier puder. Miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Śmietankę wykładamy na rozwinięty biszkopt. Równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Odstawiamy do zastygnięcia.

MASA DO DEKORACJI I WYKOŃCZENIE

Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy budyń, żółtko, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.

Ucieramy masło. Dodajemy stopniowo do niego budyń.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na roladę. Na masie układamy borówki.

Roladę można udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną, białą czekoladą, czy polewą czekoladową.
To proste, szybkie, letnie ciasto.
Rolada jest uniwersalna, gdyż możemy ją przygotować z dowolnymi owocami (porzeczką, maliną, truskawkami). Wszystko zależy od sezonu w którym ją przygotowuję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.04.2014 20:51
pyszne ciacho
Klausia 07.04.2014 10:00
wspaniała rolada :)
Ela15 04.04.2014 17:39
bardzo ładnie wygląda
kornelcia 13.02.2014 18:45
ale ona smakowicie wygląda...:)
smakowita 22.01.2014 14:16
pysznie się prezentuje
gusia1000 01.10.2013 00:10
Warto ją zrobić.
KasiaK90 22.09.2013 06:51
uwielbiam taką:) ale bym zjadła teraz
Norgiusz 14.09.2013 16:59
super ciasto
pierniczkowo 05.09.2013 14:45
po prostu pychotka :)
probofka 05.09.2013 10:44
ciastko jak z bajki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak