Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z borówkami
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dokładamy stopniowo cukier. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Dokładamy olej. Całość mieszamy delikatnie z mąką i proszkiem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady.
NADZIENIE:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy mus owocowy oraz cukier puder. Miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Śmietankę wykładamy na rozwinięty biszkopt. Równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Odstawiamy do zastygnięcia.
MASA DO DEKORACJI I WYKOŃCZENIE
Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy budyń, żółtko, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło. Dodajemy stopniowo do niego budyń.
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na roladę. Na masie układamy borówki.
Roladę można udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną, białą czekoladą, czy polewą czekoladową.
To proste, szybkie, letnie ciasto.
Rolada jest uniwersalna, gdyż możemy ją przygotować z dowolnymi owocami (porzeczką, maliną, truskawkami). Wszystko zależy od sezonu w którym ją przygotowuję.