Rolada z boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chudego boczku

    1,5 kg
  • mielonego mięsa

    20 dag
  • pieczarek

    10 sztuk
  • tartej bułki

    2 łyżki
  • jajka

    1 sztuka
  • masła

    1 łyżka
  • czosnku

    3 ząbki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 mała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek od strony wewnętrznej dość obficie posypujemy solą, pieprzem i nacieramy drobniutko pokrojonym czosnkiem. Zwijamy w roladę i owijamy folią i co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy (jeśli potrzeba obieramy) i kroimy na ćwiartki. Odparowujemy na rozgrzanej patelni, podsmażamy na maśle i lekko obsypujemy solą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, jajko i pieczarki. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek, rozwijamy zrolowany boczek i nakładamy farsz. Ponownie ściśle zwijamy w roladę (jeśli potrzeba obwiązujemy nicią), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. Do farszu dokładam paski kolorowych papryk, ale tym razem nie miałam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 07.11.2011 08:31
wyśmienicie wygląda
Mysiunia 08.03.2011 10:45
wspaniała! :)
katarzynka455 06.11.2010 22:37
fajna roladka
MAR3STA 01.11.2010 18:08
uwielbiam rolady a ta wygląda wyśmienicie
Sloneczko222 01.10.2010 21:10
normalnie pyszności.....
Smakosz6 23.08.2010 13:27
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat