Rolada z boczku

Rolada z boczku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędlin wydaje się czasochłonne, zapewniam Was, że tak nie jest!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczek surowy

    1 kilogram

Marynata:

  • cząber

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • majeranek otarty

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    1.5 łyżeczka

Dodatkowo:

  • musztarda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek* myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty** rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż rolada się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika roladę studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

* najlepiej sprawdzi się długi, cienki i niezbyt tłusty kawałek
** użyłam ostrej musztardy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat