Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 5 sztuk
cukier 4 łyżki
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bitą śmietaną

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mieszając drewnianą łyżką dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 minut.

Gorący biszkopt za pomocą czystej ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie żelatynę. Ubitą śmietanę dajemy na pół godziny do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Chłodzimy, przelewamy do naczynia i dajemy do lodówki.

Biszkopt delikatnie odwijamy, dajemy masę śmietanową i przygotowaną galaretkę pokrojoną w paski. Dokładnie zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak