Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Rolada z bitą śmietaną

5.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja
5 sztuk
cukier
4 łyżki
mąka
5 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Masa

śmietana 30%
1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
2 łyżki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bitą śmietaną

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mieszając drewnianą łyżką dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 minut.

Gorący biszkopt za pomocą czystej ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie żelatynę. Ubitą śmietanę dajemy na pół godziny do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Chłodzimy, przelewamy do naczynia i dajemy do lodówki.

Biszkopt delikatnie odwijamy, dajemy masę śmietanową i przygotowaną galaretkę pokrojoną w paski. Dokładnie zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak