Przepis i sposób przygotowania na: Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową
Kroki postępowania
Na blasze robimy kilka malusieńkich kleksów z masy biszkoptowej i układamy na to papier do pieczenia, dociskamy równomiernie, dzięki temu papier nie będzie nam jeździł po blasze. Czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładamy do szprycy i wyciskamy kropki na papierze do pieczenia. Na kropki wylewamy delikatnie resztę ciasta biszkoptowego, delikatnie rozsmarowujemy by nie naruszyć kropek od spodu ciasta.
Piec w piekarniku w temp 180 0 C ok. 20 min. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować .
Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć kiwi, potem zwinąć je w roladę.