Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada truskawkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 2 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier waniliowy 16 gram
truskawki 600 gram
śmietana kremówka 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzki
cukier 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada truskawkowa

Ciasto:
3 białka ubić. Dodać 2 łyżki cukru. Ubić. Dodawać po kolei 3 żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozmieszać wszystko. Ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem i piec 8 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną wcześniej opakowaniem cukru waniliowego i zwinąć wraz ze ściereczką w roladę. (ściereczka po to aby ciasto się nie połamało). Zostawić do wystudzenia.

Farsz:
300 gram truskawek zmiksować a 300 gram pokroić w drobną kostkę.
Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wody. Ubić kremówkę dodać 1/3 szklanki cukru i połączyć z truskawkami i żelatyną.

Łączenie: ciasto rozwinąć i wyłożyć farszem zwinąć w roladę i włożyć do lodówki na 15 minut. Polać po wyjęciu lukrem i smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak