Przepis i sposób przygotowania na: rolada truskawkowa
3 białka ubić. Dodać 2 łyżki cukru. Ubić. Dodawać po kolei 3 żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozmieszać wszystko. Ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem i piec 8 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną wcześniej opakowaniem cukru waniliowego i zwinąć wraz ze ściereczką w roladę. (ściereczka po to aby ciasto się nie połamało). Zostawić do wystudzenia.
Farsz:
300 gram truskawek zmiksować a 300 gram pokroić w drobną kostkę.
Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wody. Ubić kremówkę dodać 1/3 szklanki cukru i połączyć z truskawkami i żelatyną.
Łączenie: ciasto rozwinąć i wyłożyć farszem zwinąć w roladę i włożyć do lodówki na 15 minut. Polać po wyjęciu lukrem i smacznego:)