Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Z tego przepisu na roladę szpinakową z wędzonym łososiem dowiesz się krok po kroku:
- Jak przygotować masę szpinakową do rolady?
- Jak piec - na jakiej blasze i w jakiej temperaturze?
- Jak zawijać roladę szpinakową?
- Ile rolada szpinakowa musi odczekać w lodówce przed podaniem na stół?
1. Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek. Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.
4. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.
5. Serek śmietankowy łączymy z chrzanem - jeśli nie lubicie chrzanu - można pominąć.
6. Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy upieczony placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
7. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia.
8. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm.
Smacznego!