Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450 gramów
  • łosoś wędzony plastry

    300 gramów
  • serek śmietankowy

    300 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • chrzan

    1-2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy.Żółtka oddzielamy od białek.

Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.

Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.

Serek śmietankowy łączymy z chrzanem - jeśli nie lubicie chrzanu można pominąć.

Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy upieczony placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.

Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iskierka.ag 06.01.2017 13:41
Moja ulubiona przystawka :)
staropolanka5 09.03.2015 09:16
apetyczna rolada
mufinka79 28.12.2013 18:41
Dziękuję za komentarze :)
Małgorzata106 27.12.2013 20:54
przepyszna
Ela_K 27.12.2013 18:46
wygląda smakowicie
joanna__s 27.12.2013 18:31
Pyszny pomysł. Mniam.
malaczarna23 27.12.2013 18:24
wygląda smakowicie
gosia561 27.12.2013 18:14
zawsze robię na przyjęcia
EwelinkA_93 27.12.2013 18:08
apetyczne :-)
adelajda 27.12.2013 18:07
lubię taką roladę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat