Rolada szpinakowa z filetem drobiowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • mąka pełnoziarnista

    3 łyżki
  • majonez

    3 łyżki
  • szpinak mrożony

    200 g
  • ser żółty

    200 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • filet z kurczaka

    600 g
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 mała
  • suszone pomidory

  • olej

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak,, solimy do smaku i chwilę przesmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grube wiórki, cebulę drobno siekamy.dusimy razem na oleju do odparowania wody, studzimy.
Filet myjemy, osuszamy,kroimy na plastry,które lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą kebab-gyros.
3. Ser siekamy w malakserze albo trzemy na małe wiórki.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy majonez, szpinak, ser i mąkę, wszystko starannie mieszamy.
4. Blaszkę o wymiarach 35x28 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę jajeczno-szpinakową, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
5. Wyjmujemy nasz omlet i na jeszcze ciepłym układamy płaty mięsa, na nich pieczarki, a na środku suszone pomidory osączone z oliwy.
Zwijamy dłuższy bok w roladę dość ciasno pomagając sobie papierem na którym leży.Zawijamy całość w papier i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
Podajemy pokrojoną w plastry jako przystawka na zimno lub na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagienka0612 19.12.2017 12:37
A jaka temperatura piekarnika, jak już się wkłada roladę po raz drugi do piekarnika już z mięsem?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat