Rolada szpinakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450g
  • jajka

    4szt
  • serek

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wrzucam szpinak na patelnię, bez dodatku tłuszczu. Rozmrażam go a gdy woda już prawie odparuje doprawiam solą i smarze kilka minut. Następnie odstawiam go do ostygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i miksuje na jednolitą masę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Przekładam do miski ze szpinakiem i dokładnie, delikatnie mieszam. Przekładam do formy. wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzam. wkładam szpinak do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na 15/20 minut. Na folię aluminiową wykładam ostudzony szpinak tak aby spód szpinaku był teraz u góry będę zawijała go do wewnątrz rolady. Szpinak smaruję równomiernie serkiem czosnkowym z jednej strony pozostawiam margines około 2/3 cm. Teraz zawijam roladę i wkładam do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat