Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śmietanowo-karmelowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 płaska łyzeczka
sól 1 szczypta

Masa śmietanowo-karmelowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wrzątek 100 ml
czekolada 1 sztuka karmelowej z orzeszkam

Krem śmietanowy do dekoracji

masło miękkie 100 g , 82%
cukier 5 łyżek
śmietana 18 proc 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śmietanowo-karmelowa

1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa śmietanowo-karmelowa:Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę , czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać ze śmietaną. Do masy wlać żelatynę , zmiksować chwilę całość. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę śmietanowo-karmelową. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Odstawić do lodówki.
3. Krem śmietanowy do dekoracji:Masło utrzeć z cukrem na puch , dodawać po łyżce śmietany oraz sok z cytryny cały czas miksując. Gotową masą udekorować wierzch oraz ścianki rolady. Do tego celu można użyć rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować krem po całości. Wierch rolady posypać ozdobami cukrowymi.
4.Wstawić do lodówki na noc lub 4-5h by masy dokładnie stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 04.01.2016 12:45
Dziękuję :)
ania2610 04.01.2016 10:54
przepyszna rolada!
Magda60 04.01.2016 09:59
apetyczna rolada
Krzysztof15 04.01.2016 08:56
pyszna roladka
paulina2157 04.01.2016 07:22
wygląda bardzo apetycznie
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:38
aż ślinka cieknie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak