Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śląska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe 2 plastry
ogórek konserwowy 1 szt
cebula biała
boczek
musztarda
sól
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śląska

Kroki postępowania

1
Plastry wołowiny rozbijamy dość cienko. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Krok 1 - Rolada śląska foto
2
Następnie smarujemy rolady musztardą ( tylko z jednej strony). Cebulę kroimy w pióra (potrzeba tylko trochę), ogórka w plastry i boczek w kostkę. Składniki układamy na roladzie.
Krok 2 - Rolada śląska foto
3
Roladę zwijamy i obwiązujemy nitką żeby się nie rozchodziła.
Krok 3 - Rolada śląska foto
4
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia mięsa. Układamy na nim rolady i podsmażamy przez kilka minut z każdej strony. Można lekko przypalić dla uzyskania brązowego koloru sosu.
Krok 4 - Rolada śląska foto
5
Następnie roladki zalewamy wodą, mniej więcej do połowy wysokości. Przykrywamy i dusimy przez godzinę. Na koniec rolady wyciągamy z rondla, rozwijamy z nici a sos zaklepujemy wodą z mąką.
Krok 5 - Rolada śląska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 12.09.2015 10:09
uwielbiam! Chyba każdy w domu robi takie same rolady śląskie
Aleksandra/Olcia 23.06.2015 19:59
przekąską? toż to najlepsze niedzielne danie na śląsku! do tego modra kapusta na ciepło i jestem w niebie
jasiek 23.06.2015 19:52
ciekawa przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak