Rolada śląska

Rolada śląska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    2 plastry
  • ogórek konserwowy

    1 szt
  • cebula biała

  • boczek

  • musztarda

  • sól

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada śląska foto
Plastry wołowiny rozbijamy dość cienko. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Krok 2 - Rolada śląska foto
Następnie smarujemy rolady musztardą ( tylko z jednej strony). Cebulę kroimy w pióra (potrzeba tylko trochę), ogórka w plastry i boczek w kostkę. Składniki układamy na roladzie.
Krok 3 - Rolada śląska foto
Roladę zwijamy i obwiązujemy nitką żeby się nie rozchodziła.
Krok 4 - Rolada śląska foto
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia mięsa. Układamy na nim rolady i podsmażamy przez kilka minut z każdej strony. Można lekko przypalić dla uzyskania brązowego koloru sosu.
Krok 5 - Rolada śląska foto
Następnie roladki zalewamy wodą, mniej więcej do połowy wysokości. Przykrywamy i dusimy przez godzinę. Na koniec rolady wyciągamy z rondla, rozwijamy z nici a sos zaklepujemy wodą z mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariuszek8

12.09.2015 10:09
uwielbiam! Chyba każdy w domu robi takie same rolady śląskie

Aleksandra/Olcia

23.06.2015 19:59
przekąską? toż to najlepsze niedzielne danie na śląsku! do tego modra kapusta na ciepło i jestem w niebie

jasiek

23.06.2015 19:52
ciekawa przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat