Przepis i sposób przygotowania na: Rolada serowa z nadzieniem z serka topionego i jajek
Rolada serowa to świetna propozycja przekąskowa, która zachwyci każdego kto jej spróbuje. Jej sposób przygotowania jest bardzo ciekawy. Ser żółty rozpuszcza się w gorącej wodzie, który po wyjęciu z wrzątku jest plastyczny jak ciasto. W tym przepisie niezwykle ważna jest szybkość, by po wyjęciu sera z gorącej wody, natychmiast rozwałkować go na silikonie lub papierze do pieczenia. Gotowy, rozwałkowany ser smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie serka topionego z dodatkami, zawijamy i odkładamy do lodówki. Ta przekąska jest wyśmienita, a Wasi goście będą zachwyceni po jej spróbowaniu. Co ważne - z podanej porcji składników wychodzi sporo kawałków rolady. Dla każdego z pewnością wystarczy!
Sposób przygotowania rolady serowej
Jajka gotujemy na twardo.
Jajka, szynkę, korniszony i suszone pomidory kroimy w kostkę. Do miski dodajemy serki topione, pokrojone składniki, posiekaną pietruszkę i koperek, Przyprawę do jajek, chili, czarnuszkę i musztardę - mieszamy do połączenia się składników.
Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do gotującej się na wolnym ogniu wody. Gotujemy do rozpuszczeniu się sera.
Roztopiony ser łyżką cedzakową przekładamy szybko na matę sylikonową lub papier do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokąt 30x40 cm.
Ser smarujemy farszem i zawijamy jak roladę. Chowamy do lodówki na 2 h.
Gotową roladę kroimy w 1 cm paski i serwujemy na półmisku posypaną natką pietruszki i czarnuszką.