Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Rolada serowa z nadzieniem z serka topionego i jajek

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Rolada serowa, nadziana masą na bazie serka topionego, jajek, szynki czy suszonych pomidorów, cieszy się ogromną popularnością wśród gości. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęcie, a także na wielkanocny stół. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Rolada serowa z jajecznym nadzieniem

żółty ser
800 g
serek topiony śmietankowy duży
250 g
jajka ugotowane na twardo
4 sztuki
szynka
250 g
pomidory suszone Smak
70 g
korniszony
70 g
Sklep Prymat
Przyprawa do jajek
1 opakowanie
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
do dekoracji
Sklep Prymat
Chili w płatkach Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
pietruszka zielona
pół pęczka
koperek świeży
pół pęczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada serowa z nadzieniem z serka topionego i jajek

Rolada serowa to świetna propozycja przekąskowa, która zachwyci każdego kto jej spróbuje. Jej sposób przygotowania jest bardzo ciekawy. Ser żółty rozpuszcza się w gorącej wodzie, który po wyjęciu z wrzątku jest plastyczny jak ciasto. W tym przepisie niezwykle ważna jest szybkość, by po wyjęciu sera z gorącej wody, natychmiast rozwałkować go na silikonie lub papierze do pieczenia. Gotowy, rozwałkowany ser smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie serka topionego z dodatkami, zawijamy i odkładamy do lodówki. Ta przekąska jest wyśmienita, a Wasi goście będą zachwyceni po jej spróbowaniu. Co ważne - z podanej porcji składników wychodzi sporo kawałków rolady. Dla każdego z pewnością wystarczy!

Sposób przygotowania rolady serowej

1

Jajka gotujemy na twardo.

2

Jajka, szynkę, korniszony i suszone pomidory kroimy w kostkę. Do miski dodajemy serki topione, pokrojone składniki, posiekaną pietruszkę i koperek, Przyprawę do jajek, chili, czarnuszkę i musztardę - mieszamy do połączenia się składników. 

3

Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do gotującej się na wolnym ogniu wody. Gotujemy do rozpuszczeniu się sera. 

4

Roztopiony ser łyżką cedzakową przekładamy szybko na matę sylikonową lub papier do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokąt 30x40 cm. 

5

Ser smarujemy farszem i zawijamy jak roladę. Chowamy do lodówki na 2 h.

Gotową roladę kroimy w 1 cm paski i serwujemy na półmisku posypaną natką pietruszki i czarnuszką. 

Jeśli spodobał Wam się przepis na roladę serową - koniecznie przygotujcie ją w swoim domu. Zachwyćcie się jej smakiem i prostotą wykonania!

Przepis został przygotowany we współpracy z Piękny Talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak