Przepis i sposób przygotowania na: Rolada schabowa z szałwią i tymiankiem
2.uzyskany w ten sposób prostokątny płat mięsa rozklepujemy delikatnie na grubość około 2 cm., (należy uważać żeby nie podziurawić struktury włókien)
3.tak przygotowany płat mięsa nacieramy solą z obu stron i wstawiamy do lodówki na godzinę
4.w tym czasie przygotowujemy farsz mięsny i ziołowy: szałwię i tymianek siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, do mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę posiekanej szałwii i 1 łyżeczkę tymianku oraz jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy, do reszty szałwii i tymianku dodajemy masło i ucieramy razem na gładką masę
5.farsz mięsny układamy wzdłóż dłuższego boku schabu (formując wałek o średnicy około 2 cm.), na pozostałej płaszczyznie mięsa rozsmarowujemy równomiernie zioła z masłem a następnie ciasno rolujemy obwiązując roladę białym, grubym, bawełnianym sznurkiem
6.wierzch rolady nacieramy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i wkładamy w rękaw do pieczenia (w rękawie mięso zachowa swoją soczystość i aromat ziół)
7.rękaw wraz z mięsem umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C
8.roladę pieczemy około 1,5 godz.