Rolada schabowa z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • boczek wędzony

    30 dag
  • orzechy posiekane

    20 dag
  • ser żółty

    30 dag
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada schabowa z orzechami foto
1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm.
Krok 2 - Rolada schabowa z orzechami foto
2. Rozbijamy mięso na półcentymetrowe plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem uniwersalną i kładziemy obok siebie na pergaminie lub folii.
Krok 3 - Rolada schabowa z orzechami foto
3. Na rozłożonym mięsie umieszczamy, pokrojony w cienkie plastry, wędzony boczek.
Krok 4 - Rolada schabowa z orzechami foto
4. Na boczku rozkładamy 3/4 posiekanych orzechów włoskich.
Krok 5 - Rolada schabowa z orzechami foto
5. Orzechy przykrywamy plastrami żółtego sera.
Krok 6 - Rolada schabowa z orzechami foto
6. Tak otrzymane warstwy zwijamy przy pomocy folii w rulon.
Krok 7 - Rolada schabowa z orzechami foto
7. Całość związujemy nicią bawełnianą, obsypujemy resztą orzechów, zawijamy w folię aluminiową.
Krok 8 - Rolada schabowa z orzechami foto
8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy kawałek folii, aby mięso z wierzchu się zrumieniło.
Krok 9 - Rolada schabowa z orzechami foto
9. Rolada jest pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 10.08.2016 15:31
ale dobre mięsko :)
Alex_M 27.04.2016 09:00
pycha mięsko :)
KORAL 20.03.2016 00:22
Świetne zdjęcie , a rolada na 5 z dużym +
Pani Domu 18.03.2016 17:24
świetna rolada
Ada-Gaba 02.03.2016 21:46
pyszne mięsko
adelajda 16.01.2016 17:05
Pięknie wygląda, za pewne tak smakuje :)
IwonaKa 07.01.2016 11:40
z orzechami na pewno smaczna,wyglada apetycznie
Noruas 07.01.2016 10:34
Wyśmienita rolada! Palce lizać!
pestka 05.01.2016 03:06
smaczna propozycja
Róża1 04.01.2016 00:41
wspaniałe mięsko !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat