Rolada orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na wzorki

  • białko

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • masło

    1,5 łyżki

ciasto

  • jajka

    4 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    125 g
  • mąka pszenna

    125 g
  • sól

    1 szczypta

krem

  • orzechy włoskie

    1 szkl zmielonych
  • mleko

    0,5 szkl
  • cukier puder

    12 g
  • margaryna

    125 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada orzechowa foto
Wszystkie składniki ciasta na wzorki mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy dowolne wzorki na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażarki.
Krok 2 - Rolada orzechowa foto
Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru na puszystą masę.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy pozostały cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Krok 3 - Rolada orzechowa foto
Cały czas miksując doajemy białka do żółtek.
Wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników.
Krok 4 - Rolada orzechowa foto
Ciasto delikatnie wylewamy na zamrożone wzorki.
Pieczemy ok 20 min w temp. 170 st.
Krok 5 - Rolada orzechowa foto
Po wyjęciu z piekarnika ściągamy papier do pieczenia, ciasto zawijamy w czystą ściereczkę (wzorkami do góry). Studzimy.
Krok 6 - Rolada orzechowa foto
Mleko zagotowujemy, zalewamy zmielone orzechy, studzimy.
Krok 7 - Rolada orzechowa foto
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce orzechów.
Krok 8 - Rolada orzechowa foto
Ciasro delikatnie rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy. Zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą. Wkładamy na min. 2 godz. do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 25.12.2015 21:07
Fajny pomysł!
Franciszek 25.12.2015 18:13
pyszne do kawy
2milutka 25.12.2015 16:54
Bardzo fajnie wygląda
anka1988 25.12.2015 15:01
Bardzo smakowita!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat