Rolada orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: mąka pszenna

    25 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • margaryna

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 kopiata łyżeczka
  • Masa: białka

    2 szt
  • cukier

    5 dag
  • orzechy laskowe

    10 dag
  • lukier

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę, proszek i margarynę posiekać nożem, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Przełożyć do formy.
Masa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać zmielone orzechy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, zrolować je i piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut.
Ostudzoną roladę udekorować lukrem lub według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 13.02.2014 16:53
Smaczna taka rolada :-)
cooleczka 03.02.2014 16:13
poproszę kawałek:)
Róża1 29.11.2013 10:54
bardzo smakowicie wygląda:-)
aisza1 01.05.2013 07:09
smakowicie wygląda
Noruas 16.02.2013 22:39
fajne ciasto, ja dopiero uczę się piec więc podziwiam :)
muffina 16.02.2013 21:11
no to co jemy?;D
gosia56 16.02.2013 19:36
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat