Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada orzechowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 100 gram
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia szczypta
śmietana 30% 300 ml
śmietan fix 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
dżem wiśniowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada orzechowa

Orzechy drobno posiekać albo zmielić.Jajka utrzeć z cukrem pudrem do białości.Małymi porcjami dodawać mąkę z proszkiem,kakao i orzechy.Ciasto wylać na formę wyłożoną natłuszczonym margaryną papierem i piec ok 10 minut na 220 C.Gorące ciasto zwinąć w roladę ze ściereczką oprószoną cukrem pudrem.Śmietanę ubić ze śmietan fixem i dwiema łyżkami cukru pudru.Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować dżemem a potem bitą śmietaną (można zostawić trochę do dekoracji). Roladę zwinąć,posypać cukrem pudrem lub udekorować pozostałą śmietaną i wstawić do lodówki do schłodzenia.Ja użyłam dżemu z własnych przetworów z całymi wiśniami,oczywiście możemy użyć dowolnego dżemu a do śmietany można dodać np.sezonowych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 07.02.2014 21:21
uwielbiam takie rolady
ONY_za_kare 25.01.2014 12:28
pyszna rolada
adelajda 27.12.2013 05:55
rolada jak dla mnie !!!
Aannkaa82 14.10.2013 20:43
O jak rolada to na pewno by mi smakowała, uwielbiam rolady :)
caralajna 30.04.2013 06:43
widać że pyszna :)
Alex_M 17.03.2013 10:53
pyszne musi byc!!
migotka28 03.01.2013 17:24
smaczna oraz szybka i prosta w przygotowaniu
Botwinka 03.01.2013 15:43
lubię
Joanna46 03.01.2013 08:34
Lubię takie ciacha.
miroslawa 03.01.2013 04:59
cudna rola, przepyszna
Bogusiaz 02.01.2013 20:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak