Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada na zimowe popołudnie

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka pszenna 100 g
cukier kryształ 100 g
masło 80 g
żółtko surowe 5 szt.
mleko 4 łyżki
skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki
Składniki na bezę:
cukier kryształ 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białko 4 szt.
mascarpone 250 g
cukier puder 60 g
gęsta śmietana 2 łyżki
skórka otarta z limonki 1 łyżeczka
Składniki dodatkowe:
cukier puder do oprószenia
dżem pomarańczowy 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada na zimowe popołudnie

Kroki postępowania

1
W szklanym naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć składniki na puszystą masę.
Krok 1 - Rolada na zimowe popołudnie foto
2
Do masy dodawać kolejno po jednym żółtku.
Krok 2 - Rolada na zimowe popołudnie foto
3
Wlać mleko, dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną. Starannie połączyć składniki.
Krok 3 - Rolada na zimowe popołudnie foto
4
Przygotowane ciasto rozprowadzić cieniutką warstwą na blasze z piekarnika, wcześniej pokrytą papierem do pieczenia.
Krok 4 - Rolada na zimowe popołudnie foto
5
Ubić sztywną pianę z białek. Połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 5 - Rolada na zimowe popołudnie foto
6
Bezę rozsmarować na cieście. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec na dolnym poziomie piekarnika przez 20 - 25 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć je do góry dnem na arkusz papieru do pieczenia, zdejmując jednocześnie ten, na którym się piekło. Zwinąć w rulon i pozostawić, aby wystygło.
Krok 6 - Rolada na zimowe popołudnie foto
7
Mascarpone, dżem pomarańczowo - limonkowy (przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/264689/dzem-pomaranczowo-limonkowy.html), cukier puder, śmietanę i skórkę otartą z limonki umieścić w jednym naczyniu.
Krok 7 - Rolada na zimowe popołudnie foto
8
Połączyć składniki przy użyciu miksera. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć. Rozsmarować przygotowane nadzienie i ponownie zwinąć w rulon.
Krok 8 - Rolada na zimowe popołudnie foto
9
Roladę schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krok 9 - Rolada na zimowe popołudnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jucia 13.02.2013 14:15
wygląda przepysznie!
Kasnaj 10.02.2013 10:14
to na którą mam przyjechać na kawę??
fotoviderek 19.01.2013 21:51
Wspaniałą rolada. Pycha :)
Gosia40 18.01.2013 20:41
Wygląda fantastycznie!
motylwe 10.01.2013 15:01
pyszna
Poison1988 10.01.2013 14:21
rewelacja :)
gosia56 10.01.2013 14:05
piekne
Adrian3 10.01.2013 12:10
mniam:)
KasiaK90 10.01.2013 12:09
pysznośći
Magda24 10.01.2013 12:09
jaka pyszna i delikatna
Sisterskitchen 10.01.2013 11:40
ale pysznie wygląda!
angelika14 10.01.2013 11:22
super przepis, dodaje do mojej księgi
Alex_M 10.01.2013 11:12
az slinka leci :)
Anula 10.01.2013 10:35
pycha
ONY_za_kare 10.01.2013 10:18
mmmm... ja to bym zjadł i przed południem:)
Konczi 10.01.2013 10:12
wygląda apetycznie - wypróbować muszę :)
ewka1978 10.01.2013 09:58
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak