Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada mocno szpinakowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciastko 100 ml
szpinak 200 g
masło 1 łyżka
śmietana 50 ml
czosnek 2 ząbki
pierś kurczaka ze skórą 200 g
pierś kurczaka ze skórą 200 g
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada mocno szpinakowa

W tym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cienkiego gdyż podczas zwijania rozerwie się. blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto naleśnikowe w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można używać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozzarelli, jest miękka łatwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli używamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawałki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upieczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 03.06.2013 22:24
dla mnie bomba
dianix 17.04.2013 15:29
ostatnio mam faze szpinaku, gdyz polubilam i to wydaje sie byc mega ciekawe
paulina2157 10.04.2013 09:57
świetne połączenie skłądników
leonowie 28.02.2013 10:13
oj przepraszam za pomyłke, tak to ma być ciasto naleśnikowe.
izapozdro 27.02.2013 20:02
ostatnio też robiłam podobną roladę, muszę dodać mój przepis :) może komuś się przyda i będzie mógł porównać smaki
Konczi 27.02.2013 19:24
pysznie wygląda ! a to ciastko 100 ml to ma być ciasto naleśnikowe ?
stokrotka 27.02.2013 19:10
Ale ma świetny wygląd i napewno smak.
Cukiereczek13 27.02.2013 18:54
uwielbiam takie dania :)
Monika-twin 27.02.2013 18:03
wygląda apetycznie
ewka1978 27.02.2013 16:54
i na pewno mocno pyszna
Anna133 27.02.2013 16:52
ciekawe połaczenie
leonowie 27.02.2013 16:26
polecam gorąco. Rolada dobra również na zimno.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak