Przepis i sposób przygotowania na: Rolada mięsno-warzywna
1. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, startą na tartce cebulę, musztardę jajko, przyprawę do mięsa mielonego, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić.
2. Kiełbasę obrać ze skórki.
3. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dać olej, marchewkę, doprawić cukrem, pieprzem, solą i udusić pod przykryciem. Następnie dodać koncentrat, łyżeczkę bułki tartej, odrobinę chili i wymieszać.
4. Na kuchennym blacie rozłożyć folię spożywczą, zwilżyć wodą.
5. Mięso cienko rozłożyć na folii (30x30 ). Na mięso rozłożyć marchewkę i posypać groszkiem. Na brzegu położyć kiełbasę i przy pomocy folii zwinąć roladę.
6. Resztę bułki tartej wymieszać z papryką i obsypać roladę.
7. Zawinąć w folię aluminiową i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec rozciąć folię i lekko przyrumienić. Można podawać na ciepło i na zimno.