Przepis i sposób przygotowania na: Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi
Przygotowujemy 3 garnki.
Do każdego wlewamy ok. o,5 l wody i wrzucamy przyprawy – sól , pieprz , odrobinę lubczyku i po łyżeczce .
Kaszę gryczaną , soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie a potem wkładamy do osobnych garnków.
Gotujemy do miękkości :
- quinoa – ok. 15 minut ( aż wchłonie wodę )
- soczewica – ok. 15 minut
- kasza gryczana – ok. 20 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Na dużej patelni roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę.
Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i .
Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek.
Dokładnie , ale lekko mieszamy.
Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz.
Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.
Ciasto :
Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki.
Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto do momentu aż składniki się połączą.
Ciasto wyciągamy na stolnicę , podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm.
Ciasto musimy obficie podsypywac , gdyż się klei!
Całośc:
Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz.
Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ).
Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut.
Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem.
Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.
Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem.
* Świetnie smakuje odgrzewana na maśle!