Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 250 g
masło 125 g
mąka pszenna 0,5 szkl
mąka gryczana 0,5 szkl
sól 1 łyzeczka
kasza gryczana 100 g
soczewica czerwona 100 g
quinoa 100 g
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 peczek
szczypiorek 1 peczek
cebula 1 szt
masło klarowane 1 łyzka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi

Farsz:

Przygotowujemy 3 garnki.

Do każdego wlewamy ok. o,5 l wody i wrzucamy przyprawy – sól , pieprz , odrobinę lubczyku i po łyżeczce .

Kaszę gryczaną , soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie a potem wkładamy do osobnych garnków.

Gotujemy do miękkości :

- quinoa – ok. 15 minut ( aż wchłonie wodę )

- soczewica – ok. 15 minut

- kasza gryczana – ok. 20 minut.

Po ugotowaniu odcedzamy.

Na dużej patelni roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę.

Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i .

Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

Dokładnie , ale lekko mieszamy.

Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz.

Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.



Ciasto :

Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki.

Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto do momentu aż składniki się połączą.

Ciasto wyciągamy na stolnicę , podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm.

Ciasto musimy obficie podsypywac , gdyż się klei!

Całośc:

Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz.

Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ).

Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut.

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem.

Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.

Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem.

* Świetnie smakuje odgrzewana na maśle!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 30.05.2013 16:50
Z pewnością wypróbuję.
kasienka23 30.05.2013 16:42
fajny przepis, chętnie wypróbuję!
2milutka 30.05.2013 15:49
Ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak