Rolada makowa z malinami

Rolada makowa z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier zwykły

    230 g
  • mak suchy mielony

    130 g
  • mąka pszenna luksusowa

    70 g
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • sól

    2 szczypty
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • maliny świeże

    300 g
  • listki mięty lub melisy

    do dekoracji
  • aromat migdałowy

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • kremówka

    400 ml
  • cukier puder

    do smaku -
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO - jajka wybiłam do miski i ubiłam z cukrem na bardzo gęstą i prawie sztywną pianę - trwało to prawie 15 minut. Mąki przesiałam i wymieszałam z makiem oraz solą - dosypałam do masy jajecznej i wymieszałam starannie za pomocą łyżki. Dodałam też kilka kropli aromatu migdałowego.
Całość przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - blaszka duża, taka z wyposażenia piekarnika. Wierzch wyrównałam szpatułką i wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 20 minut. Po wyjęciu przełożyłam biszkopt do góry spodem na ściereczkę oprószoną lekko cukrem pudrem - trzeba to zrobić tak żeby się nie połamał a papier znalazł się na wierzchu. Papier delikatnie usunęłam a gorący biszkopt zwinęłam, razem ze ściereczką, w dość ścisłą roladę i odłożyłam żeby wystygł.

MASA - żelatynę fix - deserową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu czyli zmiksowałam proszek z gorącą wodą aż się rozpuścił. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i dalej ubijając dodałam żelatynę a także sok z cytryny i trochę cukru do smaku - u mnie to były 2 płaskie łyżki, ale dosłodźcie sobie wedle własnego gustu.

Rozwinęłam roladę makową i nałożyłam na nią nieco więcej jak połowę śmietany, rozsmarowałam zostawiając wolny zewnętrzny brzeg na ok. 4 cm. W śmietanę powciskałam delikatnie maliny - dość gęsto, w rzędach. Zwinęłam roladę , przekroiłam w połowie długości bo inaczej nie zmieściłaby się w lodówce. Na wierzch nałożyłam resztę śmietany. Udekorowałam malinami, miętą i odrobiną maku. Odłożyłam do lodówki żeby masa śmietanowa stężała i całość dobrze się schłodziła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 31.07.2016 09:44
Bardzo smaczna rolada
SmacznaPyza 15.06.2013 19:09
bardzo dziękuję za miłe słowa, staram się :)
Klausia 15.06.2013 12:20
przepiękne masz te zdjęcia, jestem zachwycona :)
reniatka 15.10.2012 13:36
piękna!
milkakamilka 02.10.2012 21:26
świetna
miroslawa 01.10.2012 15:01
Piękne i pyszne!
Wiesława1 30.09.2012 19:16
wygląda super i napewno tak smakuje hmmm
halina17 30.09.2012 19:15
Pyszna rolada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat