Rolada makowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    0.5 kg
  • jajka

    2
  • masło

    0.5 kostki
  • cukier

    15 dag
  • mleko

    1 szklanki
  • drożdże

    4 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdze rozpuszczamy z cukrem, dodajemy do niego letnie mleko i mieszamy, następnie roztwór wlewamy do mąki i wbijamy 2 jajka i zarabiamy cisato, dodajemy rozpuszczone ciepłe miasto i zagniatamy dalej, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecie, naśtepnie wałkujemy i nakladamy na niego mak przygotowany w sposób poniżej a następnie zwijamy rolady i pieczemy ok 1 godziny, smarując je przed tym jajkiem, dekorujemy polewa i posypką.

Mak
0,5kg maku
1 szklanka cukru
3 garscie rodzynek
2 łyzki masła
3 łyzki miodu
pól olejku migdałowego

mak gotujemy i mielimy 2 razy, dodajemy roztopione razem miód z masłem, cukier i olejek, dokladanie mieszamy - dodajemy rodzynki i inne bakalie

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 22.09.2013 00:21
bardzo smacznie wygląda
Robert10 11.04.2011 10:04
dużo maku-pyszota
Tika4444 15.01.2011 16:55
fajny przepis
Katarzyna156 02.01.2011 17:52
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat