rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    4 dag
  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    10 dag
  • żółtka

    3
  • cukier

    3/4 szklanki
  • MASA : mak

    1/2 kg
  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    12 dag
  • miód

    1 szklanka
  • jaja

    3
  • cukier

    1/2 szklanki
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mak zagotować wraz z mlekiem. następnie odcedzić i zmielić 2 -3 razy. masło i miód rozpuścić i wymieszać z masą makową. dodać utarte z cukrem żółtka oraz pianę z białek. drożdże wymieszać z łyżka cukru i dodać 8 łyżek mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z pozostałym cukrem dodać pozostałą mąkę, mleko oraz rozczyn. ciasto wyrabiać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. następnie dodać roztopione i nieco ostudzone masło i dalej wyrabiać. ponownie odstawić w ciepłe miejsce. gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i wyłożyć wcześniej przygotowaną masę. ciasno zwinąć roladę i piec w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 12.12.2013 20:52
jak długo powinna siedziec w piekarniku i w ilu stopnich?
anulka69 20.02.2012 09:23
super
Ewa104 21.02.2011 20:00
Piękna ta rolada i wykwintna.
pigila 03.01.2011 19:46
mnam, mnaim
rzenia15 31.12.2010 17:26
uwielbiam. co roku robię na Boże Narodzenie
Damian19 31.12.2010 09:00
swietne
darus 30.12.2010 16:07
super
matii6 30.12.2010 15:56
lubię ,miałam na święta
agnieszka214 30.12.2010 12:12
uwielbiam
agnieszka214 30.12.2010 12:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat