Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka
żółtko jajek 3
jajko 1
cukier waniliowy 1
mleko 0.5 szklanki
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Powyższe skladniki zarobic razem. Najpierw rozpuszczamy drożdze z cukrem, a następnie łaczymy wszystkie skladniki - pamietajmy aby masło było miekkie a mąka zagrzana 9temp pokojowa). Następnie owijamy ciasto w ściereczke i wrzucamy do bardzo zimnej wody, jak wypłynie na wierch (po kilku godinach) to dzielimy na pół, wałkujemy, rozkładamy mak i zawijamy. Na wierchu smarujemy rolady mlekiem i pieczemy ok 50-60 minut.

Masa do makowca
0,5kg maku (gotowany przez 2 godz i mielony 3 razy)
olejek migdalowy
1 lyzka kakao
10 dag masła i 1 łyzka miodu - rozpuszczone razem
2 żóltka
piana z 5 bialek
cukier wg uznania ok 1,5 szklanki
garśc pokrojonych orzechów
garsc rodzynkow
opakowanie kandyzowanej skorki pomarancza

wszystko razem zarabiamy i rozkladamy na roladach, po upieczeniu polewamy rolady polewą kakaową i dekorujemy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.01.2013 14:39
"siała baba mak..." :D moja teściowa robi podobnie :)
BernadettaP 24.04.2012 07:41
Piękna ta rolada- poproszę kawałeczek :)
Sarenka 21.11.2011 10:03
Zapachniało świętami ;P
PaniMISIOWA 08.03.2011 18:06
fajna
Ewelina47 08.02.2011 10:11
uwielbiam
Mati13 05.01.2011 17:30
bardzo smaczna:)
krzyniu1984 28.12.2010 15:50
ładnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak