Rolada makowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0.5 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • żółtka

    3
  • jajko

    1
  • cukier waniliowy

    1
  • mleko

    0.5 szklanki
  • drożdże

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Powyższe skladniki zarobic razem. Najpierw rozpuszczamy drożdze z cukrem, a następnie łaczymy wszystkie skladniki - pamietajmy aby masło było miekkie a mąka zagrzana 9temp pokojowa). Następnie owijamy ciasto w ściereczke i wrzucamy do bardzo zimnej wody, jak wypłynie na wierch (po kilku godinach) to dzielimy na pół, wałkujemy, rozkładamy mak i zawijamy. Na wierchu smarujemy rolady mlekiem i pieczemy ok 50-60 minut.

Masa do makowca
0,5kg maku (gotowany przez 2 godz i mielony 3 razy)
olejek migdalowy
1 lyzka kakao
10 dag masła i 1 łyzka miodu - rozpuszczone razem
2 żóltka
piana z 5 bialek
cukier wg uznania ok 1,5 szklanki
garśc pokrojonych orzechów
garsc rodzynkow
opakowanie kandyzowanej skorki pomarancza

wszystko razem zarabiamy i rozkladamy na roladach, po upieczeniu polewamy rolady polewą kakaową i dekorujemy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 26.01.2013 14:39
"siała baba mak..." :D moja teściowa robi podobnie :)
BernadettaP 24.04.2012 07:41
Piękna ta rolada- poproszę kawałeczek :)
Sarenka 21.11.2011 10:03
Zapachniało świętami ;P
PaniMISIOWA 08.03.2011 18:06
fajna
Ewelina47 08.02.2011 10:11
uwielbiam
Mati13 05.01.2011 17:30
bardzo smaczna:)
krzyniu1984 28.12.2010 15:50
ładnie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat