Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • mak

    10 dag
  • cukier

    20 dag
  • mąka tortowa

    1 łyzka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    10 kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zaparzyć, przemleć przez maszynkę dwa razy. Jajka z cukrem ubić na parze do białości, gdy ubite zestawić i ubijać do ostudzenia. Dodać mak, bułkę tartą i pozostałe składniki, lekko przemieszać.Ciasto wylać na szeroką brytwannę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp 190 stopni około 15 min. po ostygnięciu skropić wodą, posmarować masą i na ściereczce zwijać ciasno w rulon.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 25.11.2012 16:59
naprawdę fajna;):)
Motorek 09.10.2012 08:48
bardzo smaczna
Seba 29.03.2012 08:49
extra
Iwona51 06.04.2011 18:51
pycha
Małgorzata113 04.11.2010 07:54
smakowita ta rolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat