ROLADA MAKOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • .1 opak. ciasta francuskiego

  • 500 g maku

  • 375 g cukru

  • 2 łyżki masła

  • 50 g rodzynek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia z gorącą odą włożyć mak i gotować przez 20 minut. Dodać cukier, ponownie zmielić (dwa razy). Do stopionego masła wsypać rodzynki, dodać odrobinę olejku migdałowego i dokładnie wymieszać. Rozwałkować ciasto, ułożyć warstwę z nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Całość nasmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe ciasto.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat