Rolada makowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    3/4 kostki
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • żółtka

    4 szt
  • mąka pszenna

    40 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • masa makowa

    1 puszka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    kilka łyżek
  • cukier puder

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada makowa foto
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder,proszek do pieczenia wbijamy żółtka, dodajemy posiekaną margarynę i śmietanę.
Krok 2 - Rolada makowa foto
Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na 3 części.
Krok 3 - Rolada makowa foto
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty. Każdy prostokąt smarujemy masą makową i zwijamy.
Krok 4 - Rolada makowa foto
Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 22.06.2017 16:57
Świetne ciasto ;))
cukiereczek 22.06.2017 16:54
Pyszna rolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat