Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 100 g
mleko ciepłe 200 ml
cukier 1/2 szklanki
drożdże świeże 25 g
jajko 1 sztuka
mąka tortowa 3 szklanki

Masa makowa

mak suchy 250 g
woda wrząca 1 szklanka
masło 1 łyżka
cukier 3 łyżki
mleko 3 łyżki
jajko 1 sztuka
aromat migdałowy lub rumowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Rolada makowa foto
2
Resztę cukru wymieszać z mąką. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, masło i jajko.
Krok 2 - Rolada makowa foto
3
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Rolada makowa foto
4
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Krok 4 - Rolada makowa foto
5
Mak ostudzić, 3-krotnie zmielić.
Krok 5 - Rolada makowa foto
6
Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Jak płyn zacznie wrzeć, dodać mak i wymieszać.
Krok 6 - Rolada makowa foto
7
Dodać żółtko jaja i aromat, ponownie wymieszać.
Krok 7 - Rolada makowa foto
8
Białko ubić na sztywną pianę.
Krok 8 - Rolada makowa foto
9
Pianę z białka dodać do maku, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Do masy można dodać dowolne bakalie, ja ich nie dodaję, bo nie lubię.
Krok 9 - Rolada makowa foto
10
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Krok 10 - Rolada makowa foto
11
Na cieście rozłożyć masę makową.
Krok 11 - Rolada makowa foto
12
Zwinąć ścisłą roladę, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Upieczoną roladę polukrować, udekorować.
Krok 12 - Rolada makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 24.07.2016 00:01
Ależ pięknie wygląda. Narobiłaś mi smaku.
halina17 22.07.2016 21:07
Smaczna rolada.
Iwusia 21.07.2016 23:10
ojj zjadłabym ją
Justi2401 21.07.2016 17:42
Oj, ale bym zjadła taką roladę z dużą ilością maku. Pyszności!
Alex_M 21.07.2016 17:36
zjadłabym :)
bietka 21.07.2016 12:07
taka drożdżowa najlepsza :)
Futka 21.07.2016 11:38
Świetna i bardzo smakowita rolada :D
Czyki 21.07.2016 10:57
Wspaniała roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak