Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    100 g
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • cukier

    1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    25 g
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka tortowa

    3 szklanki

Masa makowa

  • mak

    suchy 250 g
  • woda

    wrząca 1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • aromat migdałowy

    lub rumowy do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada makowa foto
Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Rolada makowa foto
Resztę cukru wymieszać z mąką. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, masło i jajko.
Krok 3 - Rolada makowa foto
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Rolada makowa foto
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Krok 5 - Rolada makowa foto
Mak ostudzić, 3-krotnie zmielić.
Krok 6 - Rolada makowa foto
Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Jak płyn zacznie wrzeć, dodać mak i wymieszać.
Krok 7 - Rolada makowa foto
Dodać żółtko jaja i aromat, ponownie wymieszać.
Krok 8 - Rolada makowa foto
Białko ubić na sztywną pianę.
Krok 9 - Rolada makowa foto
Pianę z białka dodać do maku, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Do masy można dodać dowolne bakalie, ja ich nie dodaję, bo nie lubię.
Krok 10 - Rolada makowa foto
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Krok 11 - Rolada makowa foto
Na cieście rozłożyć masę makową.
Krok 12 - Rolada makowa foto
Zwinąć ścisłą roladę, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Upieczoną roladę polukrować, udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 24.07.2016 00:01
Ależ pięknie wygląda. Narobiłaś mi smaku.
halina17 22.07.2016 21:07
Smaczna rolada.
Iwusia 21.07.2016 23:10
ojj zjadłabym ją
Justi2401 21.07.2016 17:42
Oj, ale bym zjadła taką roladę z dużą ilością maku. Pyszności!
Alex_M 21.07.2016 17:36
zjadłabym :)
bietka 21.07.2016 12:07
taka drożdżowa najlepsza :)
Futka 21.07.2016 11:38
Świetna i bardzo smakowita rolada :D
Czyki 21.07.2016 10:57
Wspaniała roladka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat