Rolada makowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masa makowa

    1 puszka
  • jabłka

    1 szt
  • rodzynki

    4 łyżki

biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 12-15 minut. Gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i zwijamy w rulon
Mak : Do gotowej masy makowej dodajemy rodzynki i jabłko starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy.
Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy masą makową, ponownie zwijamy. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 15.02.2016 09:54
rewelacyjna rolada
mirosława4 16.01.2016 16:28
takiej jeszcze nie jadłam , zapowiada się smacznie
agnieszka214 16.01.2016 14:58
Smakowita roladka
misia123410 16.01.2016 13:04
coś innego a pysznego
Motorek 16.01.2016 12:17
fajna roladka
Małgorzata92 16.01.2016 09:53
Takiej jeszcze nie jadłam :)
Franciszek 16.01.2016 00:35
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat