Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    750 g
  • drożdże

    75 g
  • śmietana kwaśna

    6 łyżek
  • masło

    370 g
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • cukier puder

    5 łyżek
  • jaja

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • masa makowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę lekko podgrzewamy, mieszamy na jednolitą masę z drożdżami i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, jajka i wyrośnięte na śmietanie drożdże i mocno wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na pól i rozwałkowujemy podsypując mąką. Smarujemy masą makową i zwijamy w roladę, podwijając na spód brzegi. Aby makowiec nie popękał, owijamy go luźno w papier do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 45 minut. Po wystygnięciu, makowce polewamy lukrem i ozdabiamy posypując makiem, płatkami migdałów lub zmielonymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 28.10.2014 14:47
pyszne ciasto
Ola1young 18.10.2014 10:00
lubimy takie makowce
VioletoweKucharzenie 16.10.2014 08:06
ekstra ciacho do kawki:-)
Iwusia 15.10.2014 23:56
bardzo smaczne ciacho
Noruas 15.10.2014 21:25
Rewelacyjna do kawy! Muszę przetestować
halina17 15.10.2014 20:58
Smacznie wygląda rolada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat