ROLADA MAKOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    6 dag
  • masło rozpuszczone

    10 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • szczypta soli

    do smaku
  • masa makowa

    1 opakownie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wyrobić ciasto,gdy będzie zbyt gęste można dodać trochę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na dwie części,rozwałkować i posmarować warstwą maku około 1 cm.Zawijać ciasto,owijając w papier pergaminowy lub śniadaniowy. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w 180 stopniach. Upieczone polukrować. Z podanych składników wychodzą dwie rolady

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 31.01.2013 22:26
Uwielbiam.
M. Monroe 30.01.2013 21:19
smacznie wyglada ;)
andrzejek malutki 25.01.2013 12:34
pycha
andrzejek malutki 25.01.2013 12:34
pycha
andrzejek malutki 25.01.2013 12:34
pycha
andrzejek malutki 25.01.2013 12:34
pycha
Pomocnik 20.01.2013 19:46
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat