Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 puszka
mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże 5 dkg
margaryna 10 dkg
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mleko 2% 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Margarynę rozpuścić i wystudzić.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać,odstawić.
Mąkę wymieszać z 1 jajkiem i 1 żółtkiem,dodać wystudzoną margarynę i podrośnięte drożdże.
Całość wyrobić na gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować.
Posmarować białkiem i wyłożyć po połowie masy makowej.
zwinąć w roladę i posmarować wierzch resztą białka.
Każdą roladę zwinąć w papier do pieczenia(luźno aby mogło lekko urosnąć)
i włożyć n do keksówek.
Piec 60 minut w 180 stopniach,po tym czasie przeciąć papier z góry i podpiec jeszcze 15 minut aby się ładnie zbrązowiało.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 24.02.2014 11:05
smaczne bardzo:)
mirosława4 25.06.2013 21:12
bardzo smaczna
ajres 31.01.2013 22:16
rewelacja
gottrina 27.12.2012 17:27
uwielbiam makowce
Adam/ZUB3R 27.12.2012 16:49
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak