Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    1 puszka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • drożdże

    5 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko 2 %

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić i wystudzić.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać,odstawić.
Mąkę wymieszać z 1 jajkiem i 1 żółtkiem,dodać wystudzoną margarynę i podrośnięte drożdże.
Całość wyrobić na gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować.
Posmarować białkiem i wyłożyć po połowie masy makowej.
zwinąć w roladę i posmarować wierzch resztą białka.
Każdą roladę zwinąć w papier do pieczenia(luźno aby mogło lekko urosnąć)
i włożyć n do keksówek.
Piec 60 minut w 180 stopniach,po tym czasie przeciąć papier z góry i podpiec jeszcze 15 minut aby się ładnie zbrązowiało.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 24.02.2014 11:05
smaczne bardzo:)
mirosława4 25.06.2013 21:12
bardzo smaczna
ajres 31.01.2013 22:16
rewelacja
gottrina 27.12.2012 17:27
uwielbiam makowce
Adam/ZUB3R 27.12.2012 16:49
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat