Rolada makowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka

    1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    500 ml
  • masło

    100 gram
  • cukier

    1/4 szklanka
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczka
  • kasza manna

    5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki.
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blache o wymiarach ok 35x35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut.


W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu).
Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miroslawa 30.10.2012 04:30
super apetyczne
MAR3STA 29.10.2012 23:14
bardzo apetyczna rolada
GOSIA18 29.10.2012 19:04
uwielbiam ciasta z makiem
Joanna46 29.10.2012 14:30
Fajnie się prezentuje.
kupiska 29.10.2012 14:23
i pewnie tez smakuje apetycznie
bietka 29.10.2012 14:21
wyglada apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat