ROLADA MAKOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa bakalland

    1 kg
  • mąka

    1 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • margaryna

    50 gram
  • żółtka

    2 szt
  • drożdże

    20 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto drożdżowe:w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem o na chwilę odstawić.Do miski wsypać mąkę żółtka cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto i na koniec dodać stopioną margarynę.Gładkie ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swą objętość,wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokątny placek.Rozłożyć na nim masę makową.Zwinąć w roladę i owinąć w pergamin wysmarowany tłuszczem.Zostawić na kilka minut jeszcze aby troszkę podrosło i piec ok.40 minut w 190 st.C.wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami lub startą skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 23.05.2013 11:35
Uwielbiam makowe rolady - moje ulubione ciasto.
Joanna23 18.03.2013 18:33
na pewno pyszne
pajbek 06.03.2013 01:16
To musi być pyszne :-)
Pani Domu 03.01.2013 16:06
fajna rolada
Krystyna32 31.10.2012 07:53
pycha
Ibag24 03.10.2012 22:38
super
berys18 28.09.2012 15:50
apetycznie wyglada
malaczarna23 08.09.2012 08:33
znakomita:0)
Seba 19.06.2012 07:38
bardzo lubię
Dorian 16.06.2012 18:15
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat