rolada makowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki

    50 dag
  • mleka

    1 szkl
  • żółtka

    3
  • drożdży

    5 dag
  • cukru

    10dag
  • margaryny (roztopionej)

    10 dag
  • soli

    szczypta
  • masa makowa gotowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, soli, łyżeczki mąki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wlać go do reszty mąki razem z ubitymi z cukrem żółtkami, wyrabiając powoli wlewać roztopiony tłuszcz. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to uformować z niego 2 prostokąty, posmarować je makiem i zrolować. piec w 180 st przez 40 min.po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona43 12.11.2011 17:52
fajny przepis
Iwona43 12.11.2011 17:52
fajny przepis
grazia1 14.06.2011 20:01
extra roladka
Aniunia773 03.05.2011 13:45
super
Aniunia773 03.05.2011 13:45
super
MAR3STA 01.04.2011 22:35
znakomita!
oliwkowa 29.03.2011 01:32
Uwielbiam
Dorota59 10.03.2011 08:15
lubimy
Teresa19 05.03.2011 13:48
Fajna strucelka.
IKrakowianka 03.03.2011 13:10
ślicznie Ci wyszła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat