Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    500 g
  • orzechy włoskie

    300 g
  • cukier kryształ

    180 g
  • masło

    150 g
  • kwaśna śmietana

    80 g
  • miód akacjowy

    60 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • mleko ciepłe

    50 ml
  • jajo (osobno żółtka i białka)

    5 szt.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Mąkę krupczatkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, do którego dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i wlać ciepłe mleko. Pozostawić do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.
Krok 2 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki: masło, kwaśną śmietanę, miód, żółtka i cynamon. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, nadając ciastu kształt prostokąta.
Krok 3 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Białka ubić na sztywna pianę. Pianę połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 4 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Na samym końcu pianę delikatnie wymieszać z drobno posiekanymi orzechami włoskimi (⅓ posiekanych orzechów pozostawić).
Krok 5 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Orzechową pianę rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
Krok 6 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Posypać po wierzchu pozostawionymi orzechami. Przygotowane ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Krok 7 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
Roladę ułożyć na blasze z piekarnika, pokrytej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Jeszcze ciepłą oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.04.2014 08:14
skusiłabym się na taka roladę
marines27 27.06.2013 13:40
Wyśmienita
EDYTKA 13.02.2013 15:31
bardzo podobna roladę robię z masa makową:)
KasiaK90 20.01.2013 19:46
smakowita ta rolada
Gosia40 18.01.2013 20:41
Pyszna!!
jozefinach 17.01.2013 12:46
Uwielbiam domowe wypieki, a Twój prezentuje się znakomicie.
Poison1988 17.01.2013 11:42
wygląda pysznie :)
wyattearp 17.01.2013 09:21
MIODZIO
monisia1977 17.01.2013 07:38
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat