Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 500 g
orzechy włoskie 300 g
cukier kryształ 180 g
masło 150 g
kwaśna śmietana 80 g
miód akacjowy 60 g
drożdże świeże 40 g
mleko ciepłe 50 ml
jajko 5 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Mąkę krupczatkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, do którego dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i wlać ciepłe mleko. Pozostawić do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.
Krok 1 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
2
Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki: masło, kwaśną śmietanę, miód, żółtka i cynamon. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, nadając ciastu kształt prostokąta.
Krok 2 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
3
Białka ubić na sztywna pianę. Pianę połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 3 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
4
Na samym końcu pianę delikatnie wymieszać z drobno posiekanymi orzechami włoskimi (⅓ posiekanych orzechów pozostawić).
Krok 4 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
5
Orzechową pianę rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
Krok 5 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
6
Posypać po wierzchu pozostawionymi orzechami. Przygotowane ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Krok 6 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto
7
Roladę ułożyć na blasze z piekarnika, pokrytej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Jeszcze ciepłą oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Rolada krucho - drożdżowa z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.04.2014 08:14
skusiłabym się na taka roladę
marines27 27.06.2013 13:40
Wyśmienita
EDYTKA 13.02.2013 15:31
bardzo podobna roladę robię z masa makową:)
KasiaK90 20.01.2013 19:46
smakowita ta rolada
Gosia40 18.01.2013 20:41
Pyszna!!
jozefinach 17.01.2013 12:46
Uwielbiam domowe wypieki, a Twój prezentuje się znakomicie.
Poison1988 17.01.2013 11:42
wygląda pysznie :)
wyattearp 17.01.2013 09:21
MIODZIO
monisia1977 17.01.2013 07:38
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak