rolada kokosowo- czekoladowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • margaryna

    100 g
  • mąka

    2/3 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • Krem:

  • kremówka

    400 ml
  • wiórki kokosowe

    2/3 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • śmietan fix

    2
  • gorzka czekolada

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczypte soli. Mieszamy łyżką. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.
Krok 2 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
krem: kremówke ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy.
Krok 3 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy rolade.
Krok 4 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 01.06.2012 08:31
smaczna
Kopiko1983 20.10.2011 20:31
Super! Smaczna!
emilia11 04.10.2011 17:33
proste i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat