Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kakaowo-kawowa z kremem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 duże
cukier kryształ 100 g
sól duża szczypta
mąka pszenna 100 g
kakao 2-3 łyżki
kawa czubata łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM

serek mascarpone 200 g
masło 200 g
nutella do smaku
likier kawowy do smaku
powidła śliwkowe

DO POSYPANIA

gorzka czekolada 50-100 g
dżem wiśniowy 2-3 łyżki

Porada

Zamiast powideł śliwkowych można użyć wiśni z konfitury albo z nalewki.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowo-kawowa z kremem

~ KREM:
Utrzeć miękkie masło z nutellą, serkiem mascarpone i niewielką ilością likieru kawowego do smaku. W razie konieczności dodać w trakcie ucierania nieco cukru pudru.

~ CIASTO:
Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru i soli - dodać żółtka i wymieszać krótko na najniższych obrotach miksera. Kakao przesiać z mąką i proszkiem do pieczenia wprost do masy jajecznej, dodać mieloną drobno kawę i wszystko ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć za bardzo struktury piany.
Masę rozsmarować możliwie równą warstwą na sporej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w temp. 170-175*C.
Biszkopt po upieczeniu powinien pozostać miękki i sprężysty, ab y nie łamał się podczas zwijania.

Suchą dużą ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym i wyjąć na nią upieczony biszkopt papierem do góry - ostrożnie ale sprawnie zdjąć papier i szybko zwinąć roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzony biszkopt posmarować kremem, na jednym brzegu ułożyć gęste powidła śliwkowe w formie wąskiego paska i zwinąć roladę możliwie ciasno, aby powidła znalazły się w samym środku rolady.
Ponownie owinąć w ściereczkę i dodatkowo ciasno w grubą alu-folię lub folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Wierzch schłodzonej rolady posmarować cieniutką warstwą stopionego dżemu i gęsto posypać utartą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.11.2014 06:42
takie ciasta bardzo lubię
mirosława4 26.11.2014 18:04
poproszę kawałek
Agata3 26.11.2014 16:33
pyszniutka, jak z cukierni :)
cukiereczek 26.11.2014 16:24
piękna rolada
agnieszka214 26.11.2014 16:24
ciasto wprost do kawki
ania2610 26.11.2014 16:08
piękna, oj dawno nie robiłam żadnej roladki
mysza75 26.11.2014 14:05
Jaka pyszna rolada palce lizać
Adamorek 26.11.2014 13:07
smaczne ciacho
gosia56 26.11.2014 12:56
oj zjadłabym porcyjkę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak